Bon Appetit
lekker & gezond eten

Kennis maken met

Bon Appétit is een samenwerkingsverband tussen verschillende diëtisten, met elk hun eigen specialisatie binnen de diëtetiek.


Nienke ten Hoor-Aukema

Mijn passie voor koken en eten stamt uit mijn vroege jeugd. Ik groeide op met diëten en voedingsinterventies. Mijn moeder was een geweldige kok, maar omdat zij aan een chronische leverziekte leed, had zij diverse voedsel beperkingen. Toch aten wij thuis altijd lekker. Na mijn Docentenopleiding Voeding & Gezondheid in Groningen rondde ik in 1975 de studie Voeding & Diëtetiek af in Den Haag. Mijn eerste baan was in het Academisch Ziekenhuis in Groningen, nu UMCG, waar ik klinische ervaring op deed op de afdeling maag-darm en leverziekten. Dat je veel met eten kunt bereiken en zelfs vrij precies werd mij toen duidelijk. Mijn interesse voor het gastro-intestinale stelsel dateert uit mijn eigen jeugd, mijn eigen (klein)kinderen, waarvan 3 met darmproblemen.

Ervaring: Mijn fascinatie voor voeding betreft het verbeteren van de metabole en vasculaire gezondheid. Obesitas is als chronische ziekte niet te genezen, daarom is de secundaire preventie of wel het voorkomen van complicaties zoals hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol, hart-en vaatziekten, gewrichtspijnen, jicht en andere reumatische aandoeningen van zeer groot belang voor de kwaliteit van leven. Sinds het begin van de bariatrie in Nederland ben ik als diëtist gespecialiseerd in darmproblematiek betrokken bij dit toen nog nieuwe fenomeen. Sommige mensen worden er stralend gelukkig van, andere ontwikkelen heftige problematiek, die niet altijd herkend wordt als gevolg van bariatrie.

Aanpak: Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Veel patiënten hebben al een indrukwekkend medische dossier als zij bij ons komen. Voeding is een basis behoefte en een dieet heeft grote impact op zowel psychologische en sociale patronen. Voor een persoonlijk voedings-, of dieetadvies is het goed om iemands eetgewoonten, leefstijl en activiteiten te kennen. Wij zijn ervan overtuigd dat iemand beter de instructies kan uitvoeren als hij/zij begrijpt waarmee zij bezig zijn. Daarom hebben wij ons gespecialiseerd in eenvoudige uitleg van ingewikkelde biochemische processen aan de hand van schema's, tekeningen, power point presentaties en filmpjes.

Specialisatie: Volwassenen: overgewicht, (morbide) obesitas, bariatrie, diabetes type I (insuline afhankelijk) en type II, bloeddruk, kanker, hypercholesterolemie, ondergewicht/ voedingsstoffen tekorten, maag-darmziekten, voeding gedurende zwangerschap en (top)sportvoeding.

Kinderen: overgewicht (Club: Fitte Vrienden), obesitas, diabetes type I and II, kanker, ondergewicht, voedingstoffen tekorten, vegetarische voeding, maag-darmziekten en (top)sportvoeding.

_______________________________________

Sanne Voogel

Tegenwoordig lees en hoor je altijd en overal om je heen wel iets over voeding. Een nieuw ‘mager/light’ product hier, een nieuw hip dieet daar. Door de overvloed aan informatie, nieuwe producten en vernieuwde inzichten zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Waar doe je nu eigenlijk goed aan? Waar wordt jouw lichaam nu echt blij van? En wat is de invloed daarvan op jouw leven?

Aangezien ieder lichaam anders is, zijn algemene adviezen lastig te geven en toe te passen. Een goede basis is echter heel belangrijk, afgestemd op persoonlijke wensen en behoeften. Kennis over het maken van de juiste keuzes is daarbij essentieel, maar niet altijd even vanzelfsprekend.

In 2011 ben ik afgestudeerd als diëtist aan de opleiding voeding en diëtetiek van de Haagse Hogeschool. Naast het reguliere studieprogramma heb ik o.a. de keuzemodules ´sportvoeding´ en ´stofwisselingsziekten´ en de minor ´psychiatrie, medicatie en voeding´ gevolgd. Hierdoor heb ik mij kunnen oriënteren op verschillende vlakken van het diëtistenvak.

Het meeste heb ik echter geleerd tijdens mijn stage bij voedingsadviesbureau Bon Appetit. Hier mocht ik mijn opgedane kennis eindelijk  in de praktijk gaan brengen. Mijn interesse in voeding is vanaf dat moment alleen maar toegenomen.

Sinds juli 2011 ben ik officieel werkzaam als diëtist in de praktijk, zowel op onze locatie in Leidschendam als in Voorschoten. Hier houd ik mij o.a. bezig met: gezonde voeding, overgewicht/obesitas, Diabetes Mellitus, hypercholesterolemie, hyperlipidemie, bloeddruk, maag- en darmklachten en ondergewicht. 

_______________________________________

Marjolein Kamps

Jaren geleden is door mijn opleiding aan de hotelschool en werkervaring in de horeca mijn passie voor eten ontstaan. Ik houd erg van lekker eten, koken, nieuwe producten en recepten uitproberen en op zijn tijd uit eten gaan. Echter kwam ik er achter dat dit niet voor iedereen geldt. Door bijvoorbeeld een ziekte of allergie is eten niet altijd gemakkelijk of leuk, laat staan uit eten gaan. Of door het ontbreken van tijd, de juiste kennis of gewoon het plezier in koken, hebben veel mensen moeite dagelijks een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Als diëtiste wil ik graag mensen kennis overbrengen, inzicht geven in persoonlijke gewoonten en eigenschappen en begeleiden bij het ontwikkelen van vaardigheden, zodat koken en eten voor iedereen leuk, gezond en vooral lekker blijft.

Ter afronding van de studie Voeding & Diëtetiek heb ik in Suriname een cursus dieetleer voor artsen en verpleegkundigen ontwikkeld. Hiermee kunnen zij de taken van de diëtist overnemen en mensen met overgewicht en de daarbij komende gezondheidsproblemen beter behandelen.
In deze periode heb ik zelf veel geleerd over de eetgewoonten en de betekenis van eten in een ander land. Iets waar ik nu in de praktijk nog steeds veel aan heb, wanneer ik mensen met andere culturele afkomst begeleid.

Ik ben werkzaam op verschillende locaties (de Reef, Savallelaan Voorburg, Bezuidenhoutseweg) en houd mij daar o.a. bezig met; gezonde voeding, overgewicht/obesitas, ondergewicht en ondervoeding bij volwassenen en kinderen, voeding rondom bariatrische ingrepen, Diabetes Mellitus, bloeddruk, cholesterol, COPD, maag- en darmaandoeningen (o.a. FODMaP dieet bij PDS) en voedselovergevoeligheden.

 

_______________________________________

Rita Razooki

Rita is op afroep inzetbaar op het gebied van darmproblemen en spreek Arabisch. Mocht u een afspraak willen maken met Rita, neem dan contact met ons op, dan kunnen wij u laten weten wanneer Rita beschikbaar is. Wilt u op zaterdag komen, dan kunt u bij Rita terecht.


_______________________________________

Sherida Gonesh

Sherida is de stagiare van Marjolein Kamps en neemt het spreekuur van Marjolein over gedurende haar vakantie. Mocht u een afspraak willen maken met Sherida, neem dan contact met ons op, dan kunnen wij u laten weten wanneer Sherida beschikbaar is.


_______________________________________

De diëtisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Dietisten (NVD) en de Dietisten Coöperatie Nederland (DCN). Zij staan inschreven in het kwaliteitsregister voor paramedici.