Bon Appetit
lekker & gezond eten

Gezonde leven is niet saai en ook niet moeilijk, als je weet hoe het moet deel 2.

Eten, dicht bij de natuur!

De grapjes dat kaas uit de fabriek komt en chocolademelk van bruine koeien, zijn spijtig genoeg geen geintje meer. Veel volwassenen weten nauwelijks meer hoe een verse rode biet er uit ziet, want die kennen ze alleen uit een potje of dat pinda’s als aardknolletjes in de aarde groeien en geen noten zijn, want die groeien aan de boom. Het merendeel van de levensmiddelen die je in de supermarkt vindt zijn op de een of andere manier bewerkt door de levensmiddelenindustrie. Als het gaat om conservering kan het een voordeel zijn, maar het gaat meestal om meer en andere toevoegingen. Sommige nieuwe producten lijken in de verste verte niet meer op het oorspronkelijke product. Zij bestaan voor het overgrote deel uit kunstmatige toevoegingen. Denk eens aan hamburgers, frikadellen, paté, die maar voor een klein deel uit vlees bestaan en de rest is opgevuld met rommel en vlees-smaak-versterkers, stabilisatoren, geur en kleurstoffen. Er zijn zuivelproducten die nog nooit een koe gezien hebben. Het is niet zo, dat je dit soort producten nooit meer kunt eten, maar zet er wel iets gezonds naast, iets dat nog gewoon uit de natuur komt. Neem dan bijvoorbeeld een verse krop sla en een tomaat of een zak vers gesneden andijvie, roerbak deze met een uitje en wat champignons en serveer hier zilvervliesrijst bij in plaats van witte rijst. Als je zilvervliesrijst in de magnetron kookt met 2 x zoveel water als rijst is ook dit in 10 min. gaar. Hoe zo kost dit veel tijd?

Kies voor variatie, eet kleur

Variatie is ook een beladen begrip geworden. Gevarieerd eten betekent niet dat je iedere dag een ander ontbijt moet hebben of moet variëren tussen frikadel, vlammetjes, bitterballen, kroket en broodje bal. Als je iedere dag een andere groente kiest en afwisselend vlees, vis, kip, eitje of vegaburger neemt varieer je al goed en krijg je automatisch alle benodigde vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnen die nodig zijn voor je dagelijkse behoefte. Iedere maaltijd moet eiwit, vet en vezels hebben. Het is gewoon een kwestie van logisch nadenken en gezond verstand. Iedere dag een ander kleurtje groente op je bord is al heel veel goede variatie.

Honger en verzadiging

Het is in een tijd van overvloed en obesitas de kunst om veel verzadiging te cremeren en minimale hoeveelheid calorieën. Dit is veel gemakkelijker dan je denkt. Groente zorgt voor een groot volume, waardoor de maagwand uitrekt en het seintje ‘PIEP”genoeg afgeeft aan de hersenen. Dan doe je bij iedere maaltijd iets van eiwit uit vlees, vis, kip, ei of zuivel in combinatie met wat onverzadigde vetzuren uit noten, pitten zaden en granen. Dit lijkt ingewikkeld, maar het wordt duidelijk aan de hand van voorbeelden. Oefening baart kunst.

Groot ontbijt

Een goed ontbijt levert je minstens 5 uur energie om hard te kunnen werken, 5 uur verzadiging, zodat je niet steeds aan eten hoeft te denken, het geeft ook rust in je hoofd. Een gezond ontbijt is groot, volumineus, zuur, vet en vezelrijk. Met 250 ml halfvolle yoghurt en 100 g muesli zit je altijd goed met je eiwit, vet en vezels. Yoghurt bevat eiwitten, muesli bestaat uit noten, pitten zaden en granen voor de onverzadigde vetzuren en vezels.

Wil je op zondag een zacht gekookt eitje, een afbak broodje met veel granen, belegd met kaas en tomaat is dit ook goed, maar neem er dan wel een handsinaasappel bij voor de vezels en een beker melk voor de juiste hoeveelheid zuivel. Heb je geen trek in melk bij het ontbijt, dan maak je er koffie verkeerd, cappuccino of café latte van of neem je de melk bij de lunch.

Goede lunch

De lunch is in feite de aanvulling van de energie die je in de ochtend hebt opgebruikt. Dezer aanvulling zorgt er voor, dat je ook voor een lange middag genoeg energie hebt om hard te kunnen werken zonder te hoeven stoppen om te moeten eten. Een goede lunch heeft een kop soep met veel groente. Soep levert je geen klap aan calorieën, maar is wel een grote plas water met groente, dus volume, dus rek op de maagwand en PIEP! Als dit niet voldoende verzadigd, doe je ballen (eiwit) in de soep of neemt daarna voor een volumineuze salade.

Gezonde avondmaaltijd

Het toverwoord is groente. Dan horen wij dagelijks dat kinderen, maar ook volwassenen geen groente ‘lusten’ . Dit betekent, dat ze het nooit geleerd hebben te eten. Ouders zijn hierin hoofdverdachte. Kinderen worden blanco geboren en leren alle smaken in de loop der tijden van hun ouders, maar als die mopperen bij een bepaalde groente soort, dan denkt het kind dat hij vergiftigd gaat worden en eet het niet. Als een ouders enthousiast reageert wil het kind ook meedoen net als mijn grote sterke vader.

Het bord moet bij de avondmaaltijd voor de helft gevuld worden met groente. Het mooiste is als alle kleurtjes door elkaar kunnen, dan eet het kind het meeste, zo is getest met kleurige smarties. Bij deze 200 g groente hoort een stukje vlees, vis, kip of vegetarische vervanging en als er dan op het bord nog een hoekje over is, mag dit gevuld worden met aardappel, rijst of pasta en niet anders om. Zetmeel is opgebouwd uit moleculen glucose en die zijn direct bruikbaar voor spierkracht en beweging. Omdat de moderne mens geen spierkracht meer gebruikt, want alles is geautomatiseerd, heeft dus ook maar heeeeeeel weinig glucose nodig.

Luister naar je lichaam en pas er goed op

De haastige gestreste mens in een geautomatiseerde maatschappij moet leren bewust anders om te gaan met zijn brandstof. De heilige benzine auto gaat echt sputteren van diesel en stopt na enkele kilometers. Het menselijk lichaam weet zeker 20 jaar om te gaan met foute brandstof, maar gaat een keer kapot. Denk een na over al die raderen die gesmeerd moeten worden. Rust roest. Kijk eens aandachtig naar je lichaam, pleeg onderhoud en koester het. Luister naar de constante stroom van signalen zoals hoofdpijn, buikpijn, korte ziektetjes zoals verkoudheid en griepje. Dan hebben we het nog niet over de gevolgen van overgewicht. Heel langzaam begint het lichaam al ziek te worden bij een BMI > 25. Je voelt er niets van, maar vetophoping op de buik zorgt voor extra ontstekingsmechanismen.

Bewustwording, leer gezonder, energieker en fitter worden

Wil je eindelijk wel eens weten wat je eet en wat er allemaal inzit? Krijg je voldoende vitamines en mineralen, verzadigt het genoeg en is het toereikend als je er bij gaat sporten? Maak dan een afspraak bij Bon Appétit. Uw Diëtist vertelt je graag hoe gezond eten en gezond leven dit veel minder ingewikkeld is, dan je denkt. Bovendien voel je je veel fitter en energieker als je het goed doet.


<< TERUG PRINT >>