Bon Appetit
lekker & gezond eten

Fabel van Popeye blijkt een feit

De fans van Popeye thé sailorman kunnen opgelucht ademhalen. Hun kinderheld is niet wetenschappelijk dood verklaard, maar juist ‘hot news’ . Het verhaal dat je van spinazie sterk wordt mag weer gebruikt worden, ook voor de huidige generatie kinderen. Zij mogen samen met grootvader genieten van de tekenfilmpjes E. C. Segar uit 1929, waarin Popeye zich volgiet met spinazie uit blik en hier oersterk van wordt. Zijn spieren blazen op en hij kan met zijn oerkracht heldendaden verrichten zoals het voortdurend redden van zijn vriendin Olijfje uit de klauwen van de agressieve, verliefde Bluto.

Nitraat en nitriet

Binnenkort is het Popeyes 83ste verjaardag en spinazie is opnieuw positief in het nieuws. Zweedse wetenschappers van het Karolinska Institute hebben ontdekt dat Popeye niet sterk werd van het ijzer, maar van het nitraat. Nitraat is lang een beangstigende stof geweest, die omgezet zou worden in het giftige nitriet bij verhitting van spinazie. Deze angst blijkt ongegrond. Jarenlang heeft de komma van de hoeveelheid nitraat op de verkeerde plaats gestaan en dacht men date er 10 x meer nitraat in zat, dan er in werkelijkheid in zit. Sterker nog, nitraat blijkt ook nuttige effecten te hebben.

Zeer gewaardeerde groente

Bijna alle kinderen houden van spinazie, het is een zeer gewaardeerde goente. Menigeen heft ooit geleerd dat spinazie een van de meest waardevolle groenten is. Het bevat niet alleen verhoudingsgewijs veel ijzer, maar ook vitamines A, B, C, E, foliumzuur, mineralen zoals kalium, natrium, calcium en zelfs een spoortje koper en zink. Tja, wat zit er niet in.

Spinazie spelt een rol in het verlagen van de bloedsuikers en onlangs is bewezen, dat het door iedereen zo gevreesde nitraat zelfs de bloeddruk verlagend werkt. In een nieuwe studie voegden Zweedse onderzoekers een week lang nitraat toe aan het drinkwater van muizen. Vervolgens werden ze ontleed en werd hun spierfunctie vergeleken met die van muizen die geen nitraat hadden binnen gekregen. De ‘nitraat muizen’ bleken veel sterkere spieren te hebben. De hoeveelheid nitraat die de onderzoekers gebruikten, kwam overeen met een dagelijkse consumptie van 200 à 250 gram door mensen.

Spiervezels

Nitraat bleek geen effect te hebben op de rode spiervezels die nodig zijn bij matige beweging en voor het uithoudingsvermogen. Het had wel effect op de snelle witte spiervezels, die gebruikt worden voor kracht en intensief bewegen.

De onderzoekers ontdekten dat nitraten de toename van twee verschillende eiwitten in de spieren stimuleert. Deze eiwitten worden gebruikt voor het opslaan en loslaten van calcium, dat essentieel is bij het samentrekken van spieren. Meer eiwit bleek tot een grotere afgifte van calcium te leiden, hetgeen weer voor sterkere spieren zorgt en de bloeddruk verlaagt.

Het lijkt er dus op, dat ook bij mensen nitraat uit bijvoorbeeld spinazie de spiervezels kan versterken die nodig zijn voor zware arbeid of een steile heuvel te beklimmen. Dit alles is goed nieuws niet alleen voor Popeye-achtigen en sporters, maar vooral ook voor patiënten met spierziekten zoals Parkinson en MS. Bron: The Journal of Physiology.


<< TERUG PRINT >>