Bon Appetit
lekker & gezond eten

Politici eten slecht

Haast, drukte, lunchvergaderingen met kleffe witte broodjes, slecht 'kantinevoer', etentjes en dinertjes, dit is het lot van zowel het merendeel van de politici, zeker als ze ook nog op campagne zijn. De politici zijn dol op publiciteit, zitten in alle praatprogramma's, hebben een mening over van alles, goochelen met cijfers en eten slecht. Hoe komt het toch, dat eten altijd op de laatste plaats komt in time-management, zorg voor het lijf lijkt onbelangrijk, zeker in tijden waarin het winnen van het debat belangrijker lijkt dan de duurzame boodschap gezondheidszorg begint bij je zelf. Dit geldt voor iedereen, ook voor politici.

Bezuinigingen

Er zou heel veel bezuinigd kunnen worden op gezondheidszorg als mensen zouden begrijpen dat zij zelf de sleutels tot de oplossing van bv. obesitas in de hand hebben. Helaas weten mensen niets van het functioneren van hun eigen lijf, waardoor zij de reclames klakkeloos geloven en zich laten leiden door publiciteit. Veel gezondheidsproblemen zouden voorkomen kunnen worden als mensen beter op hun voeding en hun lijf zouden passen. Het lichaam is geen afvalbak, waar alles maar in gedonderd kan worden. Obesitas is voor een heel groot deel aan de mensen zelf te wijten, omdat ze niet kritisch kiezen en gaan voor veel en goedkoop. Mijn grote zorg is dat eten niet serieus genomen wordt. Welke partij zegt iets over het belang van goede voeding, het zou juist een hip, maatschappelijk verantwoord onderwerp kunnen zijn, zelfs de Partij van de dieren en Groen Links hoor ik er niet over.

Economisch belang

Waarom schreeuwen politici niet van de daken dat goede voeding niet alleen de kiezer fitter, actiever en gezonder maakt, minder ziekteverzuim oplevert, maar dat voeding ook onze economie stimuleert. Denk aan al onze boeren, telers, tuinders, maar ook de detailhandel bezwijken onder de druk van de overheidsmaatregelen en de macht van het grootwinkel-bedrijf. Het MKB vraagt niet voor niets om een zakenkabinet, omdat zij het vertrouwen in onze politiek verloren hebben. Welke politicus gaat het weer eens opnemen voor onze prachtige exportproducten, die in eigen land nauwelijks verkocht worden omdat ze te duur zijn door de accijnzen.

Welke politicus voert campagne voor beter eten

Welke politicus pakt de handschoen op om voor onze landbouw op te komen en voorlichting over onderhoud van eigen lijf weer verplicht als vak in te voeren in het onderwijs? Wie pleit weer voor de gymleraar terug op de lagere school en wie zorgt voor duidelijke maatregelen op de scholen? Wie schaft de 'verplichte' tussendoortjes af? Het woord tussendoortjes is een uitvinding van de koek-industrie en is een verworven recht geworden. Het is huivering-wekkend om te zien hoeveel calorieën kinderen naar binnen worstelen, terwijl ze het niet nodig hebben. Kinderen hebben om 10:00 uur na 1,5 uur stilzitten geen 2 dikkende koeken in een aantrekkelijk verzakkinkje of croissantje met kaas nodig, maar beweging. Buitenspelen daar heeft een kind behoefte aan.

Beter eten in bedrijfsrestaurants

Het verwondert mij ten zeerste, dat er ondanks alle voorlichting aan cateraars nog steeds inferieur voer verstrekt wordt in de bedrijfsrestaurants. De inkopers melden dan dat de cliënt toch heus zijn kroket en pizzapunt niet wil missen en dat er ook salades verstrekt worden. Deze laatste zijn altijd aangemaakt en worden tegen exorbitante prijzen verkocht, zodat dit medewerkers afschrikt. Mijn vraag is al vele jaren: 'Waarom worden er niet volwaardige warme maaltijden aangeboden?' Vader en moeder eten op hun werk, kinderen eten op school een verantwoorde hap en 's avonds kan iedereen gaan sporten en is klaar met een schaaltje yoghurt met muesli of een omelet met groente. Wat bindt ons toch zo hysterisch aan de broodmaaltijden, waar meer calorieën in zitten dan in een warme maaltijd? Welke politicus pakt dit op in campagnetijd?


<< TERUG PRINT >>