Bon Appetit
lekker & gezond eten

Rust, reinheid en regelmaat

Het is, als je ouder wordt, grappig om te zien hoe of oude slogans van onze (groot)moeders weer populair worden, maar nèt even in een ander jasje. Er is niets nieuws onder de zon. De bakers uit de vorige eeuw preekten het vurig: Het lijf is gebaat bij rust, reinheid en regelmaat. In onze sterk veranderde snelle digitale wereld schreeuwt het menselijk lichaam om de zelfde waarden, alleen nu noemen wij het mindfulness, bewustwording, achtzaamheid ten opzichte van onze krankzinnig drukke leefomgeving en hier mee leren dealen, een goede oplossing te vinden.

Bewust keuzes maken

Bewust keuzes maken is niet alleen van deze tijd. Het wordt al duizenden jaren toegepast door boeddhisten en boeddhistische monniken. Meditatie, overpeinzing zijn methoden om afstand te nemen van hetgeen zich voordoet, de wereld waarin je verkeert. Meditatie leert je op een niet-reactieve manier bewust omgaan met fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment. Je geeft dus bewust aandacht aan datgene waar je mee bezig bent of dit nu het verkeer is, je werk of je eetgedrag.

Haast, drukte, oppervlakkigheid

Het is in een 'maakbare', haastige, oppervlakkige, maatschappij ingewikkeld om een levenshouding te ontwikkelen, die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen. Woorden zoals acceptatie en aanvaarding lijken uitgestorven begrippen in onze wereld vol opstand, boosheid en agressie. Door van een afstand de werkelijkheid te bekijken en bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen, kun je leren leven in het moment. Door bewustwording en het loslaten van automatismen en oordelen, is het mogelijk innerlijke kalmte en rust te bereiken. Dit klinkt filosofisch, maar is heel concreet. Waar is de mens, die onderhoud nodig heeft in onze individualistische, eenzame maatschappij?

Voedselveiligheid

Ons voedsel is in de afgelopen eeuwen nog nooit zo veilig geweest van vandaag de dag. Ooit heeft de mens door schade en schande moeten uitvinden aan welke materialen en voedingsstoffen het lichaam behoefte had. Schadelijke giftige stoffen hadden directe gevolgen en door het ontbreken van medische kennis, was dit meestal de dood. Deze ervaringen werden mondeling doorgegeven en later meestal door priesters opgetekend. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de spijswetten in de Thora. In de woestijn was het niet slim om varkensvlees te eten in verband met de trichinen (giftige darmwormpjes). Nu hebben we zulke geavanceerde keuringssystemen en wordt er zo veel afgekeurd en weggegooid, dat het lijkt op huiveringwekkende verspilling. Per jaar gooit ieder mens minstens 40 kilo etenswaren weg, dit is per 3 personen één grote groene container vol.

Voeding is onderhoud

Voor groei, onderhoud en instandhouding van het menselijk lichaam zijn materialen en ingrediënten nodig van organische afkomst. Deze organische stoffen kunnen energie opwekken voor processen in de cellen, waardoor het organisme kan groeien, cellen vervangen of aangevuld worden. In één jaar tijd is nagenoeg iedere cel in ons lichaam (behalve zenuwcellen) vervangen, zowel aan de buitenkant, huid, haar, nagels, als aan de binnenkant alle organen en slijmvliezen. Het wonderlijke wil, dat mensen niet bezuinigen op het onderhoud van hun huis en auto, maar juist wel op het onderhoud van eigen lijf. Hier wordt ongelooflijk mee gerommeld en geknutseld. Het is een wonder dat het lijf zo lang zo perfect blijft functioneren. Overgewicht en kleine ontdekkinkjes zijn de eerste tekenen van een verkeerd onderhoudsbeleid.

Eten op de automatische piloot

Hoewel de ene baby beduidend gretiger drinkt dan de andere, worden schrokkers niet geboren, maar gemaakt. Ouders gegeven onbewust het goede of helaas ook vaak het slechte voorbeeld aan hun kinderen, dit wordt hun norm voor de rest van hun leven. Niets is hardnekkiger, dan slechte gewoonten. Het is eenvoudiger om iets totaal nieuws aan te leren, dan oud gedrag veranderen, maar het kan wel. Hoe vaak overkomt het je niet, dat je automatisch al het ongevraagde koekje bij de koffie op hebt, voordat je je bewust bent van het feit, dat het eigenlijk niet wilde. Als het eens opschrijft, kom je meestal tot de conclusie, dat er heel wat meer calorieën in al die ongemerkt kleine extraatjes zijn gaan zitten dan je had verwacht.

Rust aan tafel en bewust proeven

Je moet het beslist zelf eens uitproberen. Kijk eens even héél bewust naar het eten dat op je bord ligt, net als in een restaurant, waar je je laat verrassen door de kok. Laat het goed tot je doordringen wat je zo meteen gaat eten. Kijk naar de kleurtjes, de vormen en bedenk hoe het zal gaan smaken. Vervolgens neem je een klein hapje van alle losse componenten. Veel mensen vinden dit geneuzel en willen in de aanval en doorschroeven. Zij houden van opschieten en doorwerken. Het bord is in 2 tellen leeg en proeven ho maar, alleen de eerste en de laatste hap worden geregistreerd. Er tussen in zaten nog wel 10 andere heerlijke hapjes, die niet opgemerkt zijn en waar je niet van genoten hebt. Bovendien ben je niet bewust geweest van misschien wel 1000 calorieën die ongemerkt naar binnen schoven. Met name stamppotten, ovenschotels en pastahappen lenen zich van doorschroeven. Het zijn voorgeprakte, voor verteerde, voorgekauwde, sterk gecomprimeerde, calorierijke babyhappen of ziekenkostjes.


<< TERUG PRINT >>