Bon Appetit
lekker & gezond eten

Zoektocht naar verborgen verleiders

De gemiddelde Nederlander krijgt per dag ca. 2500 reclameprikkels binnen, waarvan hij er ongeveer 75 oppikt, gemiddeld 3%. Om weerstand te kunnen bieden tegen reclame met al zijn verborgen verleiders is het handig om de strategie achter dit reclame fenomeen te leren kennen. Pas dan kun je effectief zelf bewust besluiten of je wel of niet tot aankopen overgaat.

Onweerstaanbare verleiders

Ons oerinstinct is veel sterker dan wij voelen. De meeste beslissingen maken we onbewust, niet direct beïnvloed door ons verstand. Ons bewuste brein is voornamelijk gericht op feiten en bewuste afwegingen, terwijl ons oerbrein ons overlevingssysteem stuurt. Van deze psychologische kennis maken reclame en marktonderzoekers gebruik om onze hersenen onbewust te prikkelen en te stimuleren tot het doen van onweerstaanbare aankopen.

Consumentenpsychologie

Consumentenpsychologen helpen reclamemakers om prikkelende verleiders te maken. Hiervoor zetten zij technieken uit de consumenten-, en marketingpsychologie in die inspeelt op de onbewuste beïnvloeding van het consumentengedrag. Reclame speelt in het leven van de mens een belangrijke rol en is zeer doelgroep gericht, vooral jongeren zijn nog gemakkelijk beïnvloedbaar en gaan impulsief over tot aankopen die zij (onbewust) vaak op de televisie zagen. Hier wordt door de consumenten psychologie handig op ingespeeld. Marketing en reclame gaan tot het uiterste van het juridisch toelaatbare.

Onbewuste beïnvloeding

Reclame is sterk in het onbewust beïnvloeden van het koopgedrag door middel van de hele dag aan staande radio en televisie boodschappen, reclameblokken en in programma’s worden producten en merknamen aangeprezen. Op deze manier raakt de consument vertrouwd met de merknamen. Internet is visueel en vormt het snelst groeiende medium van dit moment. De reclame appelleert aan de ideale wereld en beweert zonder het rechtstreeks te zeggen dat je pas meetelt als je dit bepaalde product koopt. De reclame bepaalt hoe jouw ideale leven eruit zou kunnen zien. Helaas komen velen hier steeds weer bedrogen uit, zeker daar waar gouden bergen beloofd waren op afslank gebied. De toverpil bestaat nog steeds niet, gewichtsreductie is een kwestie van kennisvermeerdering en noeste vlijt.

Onbewuste saboteurs

Iedereen kent ze, die mensen die ogenschijnlijk altijd succesvol zijn. Deze mensen luisteren meestal niet of minder naar hun onbewuste saboteurs, de emotionele verleiders. Hier kun je zelf gebruik van maken als je ze gaat herkennen. De meest ondeugende saboteurs zijn de levensmiddelen producenten. Zij goochelen graag met zoete leugens. In plaats van suikers toe te voegen zetten ze groot op de billboards GEEN SUIKER toegevoegd, maar stopten zij er druivensap in. Soms wordt er veel tamtam gemaakt over vet, dat uit een bepaald product gehaald is, maar er wordt niet bij vermeld, dat er iets anders vreselijks voor is teruggestopt. Bindmiddelen zijn voor onze zittende medemens veel minder gezond dan het oorspronkelijke vet. Hiervan houdt een mens op met eten en het vervangende bindmiddel stimuleert juist tot dooreten en is de bewuste koek tweemaal zo groot geworden. Oh, wat is de fabrikant dan blij met je. Laat je niet foppen door opdringerige saboteurs, bepaal zelf wat je koopt en eet.

Baas over eigen mond

Hoed u voor producten waar aan geknutseld is en waar veel tekst op de verpakking staat. Dit zijn allemaal afleidingsmanoeuvres om de consument om de tuin te leiden. Word weer baas over je eigen mond en niet de reclame. Zet het geluid onmiddellijk uit zodra er reclame komt, het is toch allemaal onzin dat er verkondigd wordt en je wordt genept waar je bij staat. Gewoon terug naar de gezonde basis met het eerlijke pure product. Het is absoluut onzin, dat het koken van een aardappel meer tijd kost dan de inhoud van allerlei zakjes te mengen met andere handige ingrediënten. Smaakmakers (E620) zijn veelal verslavend, waardoor je er nog een keertje van opschept. Oh, wat zijn de aandeelhouders dan weer gelukkig met hun dividend door al jouw (ongezonde) aankopen.


<< TERUG PRINT >>