Bon Appetit
lekker & gezond eten

Plastic soep

Overal drijft plastic in sloten, vijvers, kanalen en in de grote wereld zeeën. De Maas spuugt per uur 15.000 stukken plastic de Noordzee in.

Onlangs stond ik met onze kleindochter te kijken naar kuikentjes in de vijver die door vader en moeder gevoerd werden. Tot mijn grote schrik pikte moeder waterhoen voortdurend aan een vies bruin geworden plasticzakje. Bij nadere inspectie dreef in een hoek van de vijver net zoveel plastic afval als na een week in onze achtertuin. Veel mensen denken dat ze hun piepschuimdoosje van het broodje 'gezond' bij ons over de heg kunnen mikken, net als sigarettendoosjes in cellofaan, lege Colaflesjes, Red Bullblikjes, bekertjes, plastic glazen, sigarettenfilters, plasticzakjes, alles verzamelt zich ongevraagd, ongeweigerd in onze achtertuin. Ik schat dat wij per jaar enkele kilo’s zwerfvuil uit de tuin vissen. Moet je je voorstellen wat er in onze wateren terecht komt en wat vogels en vissen hiervan binnenkrijgen en die wij dan op onze beurt weer vrolijk oppeuzelen.

Sterfte ten gevolge van plastic

De milieutak van de VN schat de dierensterfte door plastic op ca. 100.000 per jaar. Dit betreft schildpadden, zeevogels, walvissen, dolfijnen, zeehonden die aanspoelen met plastic in hun maag. We weten niet hoeveel vissen sterven aan microplastics, kunststofdeeltjes kleiner dan 5 millimeter. Verzwakte zieke vissen worden onmiddellijk door andere rovers verzwolgen. Het is een angstaanjagende gedachte dat deze microplastics zich vermengen met plankton, de zwevende micro-organismen die dienen als voer voor vissen, mosselen en oesters.

Milieu rijk aan microplastics

De meeste mensen veronderstellen dat plastics in het milieu afkomstig zijn uit zichtbare flessen, touwen, bakjes die op het strand aanspoelen of in de sloot waaien. Minder bekend zijn de microplastics verwerkt in shampoo’s, douchecrème en cosmetica. De fabrikant voegt aan scrub-, en peelingproducten en aan tandpasta vaak microbolletjes plastic toe, die de huid en tanden zachtjes schuren, waardoor een reinigende en bloedsomloop stimulerende werking ontstaat. De Stichting Noordzee stelde de lijst samen van ca. 90 producten die plastic bevatten en noemden deze lijst: Plastic Soep.

Europees Groenboek

Begin 2013 heeft de Europese Commissie een groenboek uitgebracht met suggesties voor maatregelen om het plasticafval terug te brengen zodat er geen schade meer aan de zeeën en kusten wordt aangericht. Stranden zouden vaker schoongemaakt moeten worden, schippers die hun afval bewaren tot in de haven belonen, overdekte plastic stortplaatsen, zodat vogels er niet meer met afval vandoor kunnen gaan, extra belastingen op cosmetica, beter onderhoud van filters in rioolsystemen.

Bewustwording en gedragsverandering

Natuurlijk kan de consument ook dagelijks een bijdrage leveren. Word je bewust van de hoeveelheid gratis plastic tasjes, onnodige plastic verpakkingsmaterialen. Waarom moet er plastic om een komkommertje, paprika's in een plasticzakje, sinaasappels in een synthetisch netje, vleeswaren ingeseald en het lunchbroodje in een piepschuimbakje?

Waar is onze boodschappentas of mand en zeg tegen de slager, dat je geen plastic velletjes tussen en om je vleeswaren blieft en vraag de groenteman de vruchten los in je mand te doen. Het kost even tijd, maar als wij consumenten het niet meer willen, dan zijn wij toch zeker samen sterker dan de verpakkingsindustrie? Misschien een goed en eenvoudig voornemen voor 2014?


<< TERUG PRINT >>