Bon Appetit
lekker & gezond eten

Keizerlijk ontbijt gunstig bij diabetes type 2

Ontbijt met de Keizer, lunch met de Koning en dineer met de Bedelman. Een keizerlijk ontbijt rijk aan eiwit, vet en vezels zorgt ervoor dat diabetespatiënten hun bloedsuikerspiegel beter onder controle houden. Dit blijkt uit onderzoek van de European Association for the Study of Diabetes. Hèhè, eindelijk bewijs!

Diabetespatiënten werden in twee groepen verdeeld. Groep 1 at drie maanden een uitgebreid ontbijt met ca. 30% van hun dagelijkse calorieën. Groep 2 hield het bij een klein ontbijt met 12,5% van hun dagelijkse energiebehoefte.

Bloedsuikerspiegel gedaald

Na drie maanden waren de bloedsuikerspiegel en bloeddruk in groep1 fors gedaald. De daling van hun bloedsuiker was drie keer zo groot en die van de bloeddruk zelfs vier keer zo groot als bij groep 2. Een derde gebruikte na het onderzoek minder medicatie, terwijl 17% van groep 2 juist meer medicijnen nodig had. Groep 1 had gedurende de dag minder honger.

Verzadiging

Eiwit verhoogt de verzadiging, waardoor minder snel behoefte is aan koek bij de koffie. Het duurt langer voordat eiwitten afgebroken zijn in glucose dan uit koolhydraten, waardoor logischerwijs de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Het is slim om bij vers fruit een paar lepels kwark of yoghurt te nemen. Over een groot ontbijt hoeft niemand zich schuldig te voelen, je loopt het er altijd in de loop van de dag weer af en het behoedt je voor 'snaaigedrag'. Een groot ontbijt rijk verzadigt 4-6 uur. Prachtig, kun je rustig aan het werk of aan de wandel.

Keizerlijk ontbijt

Het keizerlijke ontbijt kan van alles zijn. Denk aan halfvolle yoghurt met muesli en noten plus verse vruchten. Een snee volkorenbrood met kaas en roggebrood vult goed, aangevuld met tomaat en een sinaasappel in partjes, geen sap. Hiervoor heb je snel 4 sinaasappels nodig, terwijl de broodnodige vezels op de pers achterblijven. Het zondagse ontbijt mag een croissant en eitje bevatten, maar ook nu een verse vrucht met halfvolle kwark. In de winter is er niets mis met een stevig bord warme pap.

Gouden combinatie: eiwit, vet en vezels

Het lijkt alsof de gouden combinatie alleen geldt voor het ontbijt, maar het is slim om alle maaltijden hieruit te laten bestaan. Een lunch met soep rijk aan groente, ballen of kip, met een stevige zuurdesemboterham met boter en vleeswaren plus rauwkost en een beker melk staat garant voor een Koninklijke lunch. De lunch is de aanvulling van wat je hebt verbrand in de ochtend. Dus als je nauwelijks bewogen hebt, kun je met een minder rijke lunch toe. Het is lekker om de maaltijd af te sluiten met een verse vrucht, maar als je die wilt bewaren tot bij de thee of voor op de fiets op weg terug naar huis, dan is dit prima.

Dineer met de bedelman

Overdag moet je voldoende energie hebben om te bewegen, te werken en 's avonds moet je met de kippen op stok en verbrand je het minste. Toch geldt ook nu de gouden combi. Zorg voor een lekker stukje vlees, vis, kip of vegetarische vervanging, ruim groente en een klein aardappeltje, lepeltje rijst of pasta. Zuiveltoetje is voor de verzadiging zeer welkom. Denk ook eens aan een kopje koffie met pure chocolade of een walnoot. Deze dragen bij aan een goede verzadiging, waardoor je geen trek hebt aan bloedsuikerverstorende extraatjes.


<< TERUG PRINT >>