Bon Appetit
lekker & gezond eten

Eten als nieuwe religie

Soms durf ik op een feestje nauwelijks te zeggen dat ik diëtist ben, want dan springen er van alle kanten gezondheidsfreaks als vlooien op me. Ze willen graag weten wat ik van vet, zout, koolhydraten, speltbrood en gluten vind. Vele vragen worden op mij afgevuurd. Zijn suikers vergif of heb je het nodig, wat denk ik van biologisch scharrel vlees, legbatterij kippen en eieren, krijg je van rood vlees darmkanker en is gekweekte zalm gerecyclede vis?

Koop ik bij ECO-plaza of Marqt? Ken je het Paleo-dieet of adviseer jij je pati├źnten de Voedselzandloper? Hoe eten jullie thuis? Op deze laatste vraag is het antwoord simpel: 'Gewoon', maar wat is gewoon, hier zit 'm nu net de kneep.

Nieuwe religie

Gesprekken over eten ga ik nooit uit de weg, want ik houd van eten en van mensen. Soms echter bekruipt mij het gevoel, dat mensen die hun oude godsdienst afgezworen hebben stiekem op zoek zijn naar een nieuw soort religie. Superfoodies belijden hun gepredikte nieuwe leefstijl zo serieus en fanatiek, dat ik er soms om moet grinniken. Meestal worden ze niet gehinderd door kennis en dat maakt de discussie vermoeiend. Toch is het niet aan mij om iemands hoop op succes te torpederen. Misschien is dit dieet ├ęcht het enige ware. Zou ik nu werkelijk zonder moeite van die overtollige kilo's afkomen en energiek rondhuppelen tot mijn 100ste ? Hierop is het antwoord simpel: 'Nee'.

Sprookjes

Mensen wordt wakker en houd op om in sprookjes te geloven, de enige die er beter van wordt is de fabrikant of dieetgoeroe. Hoewel ik een afschuwelijke hekel heb aan de oer-Hollandse kreet: 'Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg', denk ik dat dit voor eten wel klopt. Koken doe je met een pollepel en niet met een blikopener en schaar. Neem iedere dag een of meer verse groenten, bak een niet bewerkt stukje vlees, vis of kip in olie of maak een vegetarische variant met granen, erwten of bonen. Maak het jezelf niet te moeilijk met variatie. Af en toe een andere broodsoort uitproberen, naast je dagelijkse portie yoghurt met muesli. Geniet van 2 verse vruchten, dan krijg je van alle voedingsstoffen wat binnen. De mens krijgt in deze tijd eerder te veel, dan te weinig binnen. Je kunt dus wel jouw eigen sprookje maken, waarin Schraalhans keukenmeester is.

Verleiders

Wapen je tegen reclame met alle verleidelijke praatjes. Stop net als Odysseus bijenwas of als Asterix & Obelix peterselie in je oren. Die nonsens van de reclame wil je niet langer horen, vertrouw op je eigen kennis. Heb je die niet of wil je meer weten over 'gewoon' gezond eten, meld je dan aan op: www.eetenbeweegjefit.nl

Wij maakten dit digitale programma in 12 lessen ooit voor 'in company' cursussen over gezond eten en gezond gedrag voor medewerkers van bedrijven, maar de crisis noopte ons tot digitalisering. Dus, doe er je voordeel mee en neem een kijkje op de website www.uwdietist.eu voor meer informatie over onze trainingen of maak gewoon een afspraak met UW DIETIST


<< TERUG PRINT >>