Bon Appetit
lekker & gezond eten

Ouders weer de baas in huis

In mijn blijde jeugdjaren was het gewoon dat moeder de baas in huis was en vader buiten de deur. Hier is veel in veranderd, want ook vader doet meer thuis dan alleen op zondag het vlees snijden en moeder werkt vaker buitenshuis.

Vier wat er te vieren valt

Het zou goed zijn als één van de twee de regie over het eten en de inkoop hiervan weer op zich zou nemen en zich niet zou laten (ver)leiden door de reclame en de aanbiedingen. Ouders mogen best NEE zeggen tegen hun kindkoninkjes, het hoeft niet altijd leuk te zijn, opvoeden heeft ook lastige kanten, zoals verbieden. Je kunt als ouders kinderen prima duidelijk maken dat het niet 365 dagen feest is. Feest is het als jij jarig bent, je broertje, Pappa, Mamma, Opa of Oma. Dan is er taart en cake en koek. Waarom moet er naar de dierentuin, speeltuin of kinderparadijs een zak snoep, pakjes drinken mee en na afloop een hamburger?

Water voor de dorst en frisdrank voor het lekkers

Kijk voor de grap eens naar foto’s van vroeger. (Groot)ouders waren als kind slank, sommigen noemen het nu mager. Tegenwoordig zie je bolle wangen, Hollands welvaren. Kinderen zijn nu kleine grote mensjes inclusief vetrolletjes en meisjes van 10 hebben borstjes. Kinderen van nu zitten 144 minuten per dag achter een beeldscherm en zien minstens 10 reclames over overbodig voedsel voorbij trekken. Hun dorst wordt niet gestild met water, maar met 662 ml frisdrank per dag per kind. Dit is 6x zoveel suiker in vergelijking met 50 jaar gelden. Dus, waarom niet water voor de dorst en een glaasje fris voor het lekkers, 1 fles per week is veel goedkoper.

Buitenspelen

Dit is een lastige onderwerp in straten vol met auto’s en gevaarlijke mensen. Ieder kind moet per dag minstens een uur buitenspelen, maar hoe? Een ouder mee naar de speeltuin? Ook niet ongezellig, hoor. Als je kritisch kijkt is het te doen, kwestie van plannen en zeker weten dat je dan even niks anders kunt doen. Qualitytime voor jou en de kinderen. Waarom niet een afspraak met andere ouders in de straat om alternerend met elkaars kinderen naar de speeltuin te gaan?

Rijker en zieker

In de afgelopen 50 jaar is er veel veranderd. Voor het eerst in de geschiedenis is er meer overvoeding dan ondervoeding. Kinderen groeien in grotere welvaart op dan hun ouders, helaas zullen deze kinderen later zieker zijn dan hun ouders. Met het toenemen van de welvaart nemen de keuzemogelijkheden toe, portiegrootte, meer eetmomenten, luxer eten, meer vrijheden en minder normen. Dit heeft als consequentie meer welvaartsziekten. Niemand kon destijds voorspellen dat de vooruitgang, automatisering, auto, kortom een combinatie van minder bewegen en iets meer zout, suiker en vet zo’n desastreus effect zou hebben op de volksgezondheid. Nu wij dit wel weten, moeten wij er iets mee.

Oude, nieuwe eetnormen

Kijkend naar de geschiedenis komen veel dingen terug in een andere verschijningsvorm. Niks nieuws onder de zon. Kunnen we nu niet samen oude eetnormen in een nieuw jasje steken? Tot eind 70er jaren had moeder de regie over wat er op tafel kwam. Dat was haar culturele taak in het gezin. Zij kocht zuinig in op de markt en verwerkte alle restjes op ‘kliekjesdag’ . Woensdag was gehaktdag. Van overconsumptie en verkwisting was geen sprake. Nu leeft iedereen in vrijheid, zonder planning en zonder normatief eetgedrag, alles moet kunnen. Iedereen eet altijd en overal; op straat, in de auto, op de fiets, in de slaapkamer, waar je geacht wordt te slapen. Tussendoortjes, snacks en verleidingen zijn op iedere hoek van de straat te koop. De kaken moeten commercieel malen. Mensen eten zelfs als ze geen honger hebben. De commercie heeft het gewonnen van moeder. Wanneer hernemen ouders de regie?

Uw Bon Appétit diëtist helpt graag met het maken van een gezonde planning.


<< TERUG PRINT >>