Bon Appetit
lekker & gezond eten

Ik eet gezond, dus zijn voedingssupplementen overbodig

Lang hebben artsen en diëtisten hun patiënten voorgehouden, dat als zij gezond aten zij geen voedingssupplementen nodig zouden hebben. De Voedingsraad en het Voedingscentrum hebben dit jaren lang gepreekt. Helaas is de wereld om ons heen veranderd, de moderne samenleving zorgt voor een mix aan ziekmakende bedreigingen én de opvattingen over vitamines zijn achterhaald. De Voedingsraad heeft altijd het standpunt gehuldigd dat wij aan de minimale behoefte genoeg hebben om niet ziek te worden.

De nieuwere opvattingen zijn, dat vitamines in de vorm van antioxidanten juist een sterk preventieve werking hebben.

Wat gezond en wat is gezond eten?

Zeker is, dat als je gevarieerd eet, je de grootste kans hebt om all gewenste vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar wat is gevarieerd, zijn dat dagelijks andere snacks? Het is razend moeilijk om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden te komen. Hiervoor moet je behoorlijk grote porties van biologische groenten, biologisch vlees, vis of kip, 7 sneden (zuurdesem) brood, zuivel en onbewerkte granen eten.

Intensieve landbouw en veeteelt

Op de koude grond gerijpte tomaten bevatten 300% meer beschermende antioxidanten dan de tomaat afkomstig uit kassen. Zelfs indien mensen volledig biologisch zouden eten zonder hormoon vlees, vervuilde vis of besmette kippen, hebben ze toch nog antioxidanten nodig omdat de wereld vol stress andere eisen stelt. Mensen die teveel en te lang onder grote druk werken, roken, teveel koffie of alcohol drinken, medicijnen gebruiken, leidingwater drinken, last hebben van overvloedige bloedverlies tijdens de menstruatie, de anticonceptiepil slikken, intensief sporten of actief moeten zijn in een vervuild milieu, hebben aan biologische voeding alleen niet voldoende om gezond te blijven.

Vitamine tekorten

Het is lastig om de vitamine tekorten in het bloed aan te tonen, omdat de marges heel groot zijn. Artsen reageren daarom gematigd, omdat het vaak lijkt alsof het nog wel voldoende is. Helaas is dit niet het geval. Mensen met tekorten worden sneller ziek, krijgen vlugger degeneratie-verschijnselen waardoor ze er niet alleen sneller oud uit zien maar in werkelijkheid ook zijn. Een goed voorbeeld hiervan is een tekort aan vitamine B12, dat essentieel is voor celdeling. Alle lichaamscellen die actief delen raken in de problemen, denk hierbij aan de aanmaak van rode bloedcellen en de vernieuwing van slijmvliezen. De symptomen zijn dan vermoeidheid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn. Door de rol van vitamine B12 bij de vorming van myeline treden er eerst veranderingen op in de isolatie van de lange zenuwbanen die naar voeten en handen lopen. Voeten en handen gaan tintelen en worden uiteindelijk gevoelloos. Later treden ook geheugenproblemen en coördinatiestoornissen op. Kortom de klachten stapelen zich op en zijn zeer divers, zowel op het gebied van neurologie (aantasting van de kapsels om de zenuwen heen), hart en bloedvaten (verhoogde homocysteinespiegel), psychologie en psychiatrie (verstoorde aanmaak van neurotransmitters) en vermoeidheid (verstoorde aanmaak van rode bloedcellen).

Dus snel naar de huisarts en laat het totale bloedbeeld eens testen. Daarna helpen de Bon Appétit diëtisten u graag met aanvulling van de eventuele tekorten in combinatie met goede voeding.


<< TERUG PRINT >>