Bon Appetit
lekker & gezond eten

Eigen groenteconsumptie nog steeds te hoog ingeschat

Bijna 75% van de Nederlanders denkt zelf voldoende groente te eten. Dit blijkt uit de 12e meting van het Duurzaamheidskompas, een periodiek onderzoek onder ruim 500 respondenten. Uit de voedselconsumptiepeiling is bekend dat slechts 5% van de Nederlandse volwassenen de dagelijkse aanbeveling van 200 gram groente haalt.

Nederlanders staan over het algemeen positief tegenover groente: 83% vindt het normaal om elke dag groente te eten. De meerderheid vindt groente gezond (92%) en lekker (82%). De respondenten geven aan vaak moeite te hebben met de bereiding. Het kost veel tijd en het is lastig om voldoende met groente te variƫren. Slechts 1 op de 5 consumenten meent dat restaurants voldoende groente aanbieden en 3/4 stelt dat het zou helpen als restaurants groente actief promoten in hun menu's.

Als belangrijkste verantwoordelijke voor het eten van voldoende groente wijst de Nederlandse consument zichzelf aan. Supermarkten komen op de tweede plaats met 74%, daarna volgen familie (52%), horeca (45%) en instanties als het Voedingscentrum (38%).

Jammer dat er in de horeca nog steeds te weinig groente geserveerd wordt en de aandacht blijft uitgaan naar vlees of vis.M

Nederlanders ontvangen informatie over bijvoorbeeld bereiding van groenten bij voorkeur via een app. De boodschap 'Eet 200 gram groente per dag' is goed bekend, maar de consument staat ook open voor alternatieve boodschappen. Jongeren spreekt de boodschap 'Eet kleur' of 'Meer kleur op je bord' erg aan.

Bron: Schuttelaar & Partners en Marketresponse


<< TERUG PRINT >>