Bon Appetit
lekker & gezond eten

Winterhanden en winterpenen

Hoewel het in Nederland bijna nooit écht ijzig koud is, kan winterweer nogal wat ongemakken met zich meebrengen. Sommige mensen krijgen last van winterhanden of wintertenen met rode, pijnlijke, gloeiende, hevig jeukende zwellingen. De oorzaak hiervan is een omgekeerde reactie van de kleine bloedvaatjes in de huid op een lage temperatuur. De bloedvaten gaan normaal gesproken bij kou dicht, maar in dit geval gaan ze juist open staan, vandaar de rode kleur van de vingers en tenen. De pijnlijke plekken verdwijnen meestal binnen een paar weken vanzelf weer. Bijzonder is, dat vrouwen vaker last van wintertenen en winterhanden hebben dan mannen.

Voorkomen beter dan genezen

Vermijd zo veel mogelijk grote temperatuurwisselingen en probeer voordat de winter komt handen en voeten te laten wennen aan wisselbaden van koud en warm. Stop met roken, want nicotine heeft een vaat vernauwend effect, waardoor de klachten verergeren. Drink geen alcohol voordat je de kou ingaat en houdt vingers en tenen in beweging.

Winterpenen

Winterpenen zijn super handig om altijd in huis te hebben in de winter en dan niet alleen als neus van de sneeuwman. De winterpeen is de grote broer van ons zomerworteltje. Hij is groot, vlezig en feloranje van kleur. Het is juist die kleur die in de winter zo belangrijk is, dit is bètacaroteen. Hieruit maakt het lichaam zelf vitamine A, bovendien zit er redelijk wat vitamine C in. Winterwortels kun je rustig een paar weken bewaren. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig knabbeltje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven.

Gezonde wortelknabbels

Wist je dat wortelchips lekkerder zijn dan gewone chips? Heb je wel eens wortelstokjes geprobeerd met een dipsausje van hummus rijk aan goede vetten eiwit en vezels of guacamole? Deze laatste twee zijn nogal calorierijk, maar je kunt ook kiezen voor een energiearm dipje, zoals half mayonaise en yoghurt of kwark met wat zout, knoflook, verse peper en dille. Een zoet dipsausje van halfvolle yoghurt, honing en kaneel gaat ook prima met de licht zoete smaak van wortel en het levert je calcium en eiwit.

Winterwortel recepten

Wie denkt dat winterwortel alleen goed is voor de stamppot peen en ui (hutspot) heeft het helemaal mis. Wat te denken van Italiaanse in marsala gestoofde wortel en pastinaak, groenterolletjes van dunne sperzieboontjes in reepjes winterwortel, Indiase wortelpuree met verse koriander, Oosterse wortels met sojasaus, gember en sesamolie, roodbaarsfilet met blokjes winterwortel, knolselderij en courgette in de oven, Marokaanse wilde rijst met wortel en komijn. Echt lekker is wortel-pompoensoep met koriander of geraspte pittige kaas, wortelsalade met geschaafde witte kool en mayonaise en peterselie en natuurlijk worteltjestaart. Komt een konijn bij de bakker en vraagt om worteltjestaart. Nee, dag 1 en dag 2 heeft de bakker geen worteltjes taart. Dag 3 denkt de bakker het konijn te verrassen met worteltjes taart, zegt het konijn: "Vies hè!"

Recept van worteltjestaart

Ingrediënten: 250 gr bloem, 3 theelepels kaneel, 2 eieren, 200 gr suiker, 250 g zelfrijzend bakmeel, 250 gr fijn geraspte winterwortel, 125 gr gehakte walnoten, 125 gr rozijnen.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 garden Celsius. Vet de springvorm (20cm doorsnee) in en bestuif licht met bloem. Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, kaneel, de eieren en de suiker en roer dit tot een glad beslag. Schep wortel, walnoten en rozijnen voorzichtig door het beslag. Schenk het beslag in de springvorm en bak de worteltjestaart in 40-45 min gaar. Controleer na 35 minuten met een satéprikker in het midden van de taart of de taart van binnen gaar is. Er blijft dan geen beslag kleven aan de satéprikker. Bestrijk de taart met glazuur van gezoete roomkaas. Versier de taart met marsepein worteltjes.


<< TERUG PRINT >>