Bon Appetit
lekker & gezond eten

Wintersport-, of tropische zon?

Na een lange druilerige periode met weinig zon heeft iedere Nederlander behoefte aan zon. De een zoekt de zon in een wintersportgebied waar de zon weerkaatst op de sneeuwhellingen. De ander laat zich opwarmen in een tropisch gebied. Waarom willen wij toch zo graag zon? Onze voorraden aan vitamines en mineralen raakt aan het eind van de winter uitgeput, mensen worden wat knorrig en mopperig. We hebben dan allemaal behoefte aan met name vit.D.

Vitamine D steeds populairder

Vitamine D wordt voornamelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Daarnaast komt deze vitamine uitsluitend voor in vette voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, maar ook hierin komt het maar in zeer kleine hoeveelheden voor. De enige uitzondering hierop is vette vis zoals paling, zalm en makreel, hierin komt het in grote hoeveelheden voor. Bij gebrek aan zonuren wordt in Nederland vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

Sterke botten

Vitamine D zorgt samen met calcium voor de botstofwisseling. De vitamine D die we binnenkrijgen via de voeding, of aanmaken via de zon moet eerst worden omgezet in een actieve vorm. Deze actieve vorm van vitamine D in het lichaam heet calcitriol en is officieel eigenlijk geen vitamine, het is een hormoon. Calcitriol stimuleert de opname van calcium uit de darm in het bloed en zorgt ervoor dat er voldoende calcium aanwezig is voor de botten. Uit onderzoek blijkt, dat vit.D in combinatie met calcium botverlies kan beperken en een positieve invloed heeft op de botdichtheid. Daarnaast verkleint vitamine D in combinatie met calcium het risico op botbreuken. Handig om alvast voor de wintersport sterke botten te hebben.

Sterke spieren

Calcitriol beïnvloedt ook de spierfunctie, zeker niet onbelangrijk op de piste. Een tekort geeft spierzwak-te en spierkrampen. Voldoende vitamine D zorgt voor een beter evenwichtsgevoel, waardoor het risico op vallen kleiner is. Goed om te weten bij een steile afdaling. Vit.D zorgt dus niet alleen voor minder botbreuken, maar ook voor minder valpartijen, dus minder skiongelukken.

Betere weerstand

Er is sterk bewijs dat vitamine D een rol speelt in het immuunsysteem, oftewel de weerstand. De omzetting naar calcitriol in de witte bloedcellen zorgt voor zogenaamde ‘cellulaire immuniteit’. Dit proces wordt in werking gezet door het stimuleren van de productie van een antistoffen die bacteriën onschadelijk maakt. Hierdoor worden ziekten voorkomen.

Alerter en minder somber

Meerdere studies laten verband zien tussen een lagere vit. D-status en achteruitgang van het geheugen en kennis. Ook laat een vitamine D-tekort de serotoninespiegel dalen. Een serotoninetekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende vormen van depressie. Mensen met voldoende vitamine D in het bloed hebben minder vaak depressieve gevoelens en gedachten, maar hoe dit systeem werkt en welke invloed vit. D op de hersenen precies heeft is nog vrij onbekend.

Vitaminerijke voeding

Tijdens de wintersport heeft bijna niemand te klagen over het eten en drinken. Na een goed ontbijt met halfvolle yoghurt, ruimschoots muesli en een eitje heb je al een groot deel van de vit. D binnen. Zo rond de klok van tien rustig naar boven, vervolgens een paar afdalingen, lekker kopje koffie met taart of een goede lunch met een warme hap met vlees of vis. Tegen vieren wordt het koud op de pistes en is een warme kop chocolademelk met eventueel iets lekkers een welkom opwarmertje voor de afdaling naar het dorp, naar de après ski met aansluitend de warme maaltijd met vlees of vis en vroeg naar bed. Dan doe je het helemaal goed.

Warme lunch

Het is grappig om te zien wat er tussen de middag gebeurt. Alle Fransen, Zwitsers, Italianen en Duitsers dalen af naar huis en gaan uitgebreid voor een warme lunch met het hele gezin aan tafel. Sommige ski-instructeurs blijven boven en eten een groot bord pasta. Zo niet de Nederlanders, die blijven met een zakje brood op het terras zitten en bestellen eventueel een kopje thee of Cola voor de kinderen. Nee, wij denken namelijk slaperig te worden van warm eten . Wij zijn dit niet gewend, vinden het gek en bovendien denken we dat wij het enige volk zijn die het goed doen met onze boterhammetjes. Al die maffe buitenlanders eten veel te zwaar daar boven in de bergen, bovendien is het razend duur en je wordt er dik en lui van. Niets is minder waar! Wij zijn de enige gekken die er niets van begrijpen. Zij doen het juist heel goed, door veel koolhydraten te eten op het hoogte punt van de dag, als deze nodig zijn om zonder kleerscheuren de rest van de middag door te komen. Dus schuif zonder gêne aan en geniet van een bord spaghetti, nu mag het, nu heb je het nodig! Mag er ook nog wat vlees en groente bij?

Alcohol

Wat gebeurt er in die gezellige wintersport oorden? 's Avonds komen de grote stukken vlees op het bord, of gerechten met vooral veel kaas zoals kaasfondue of raclette gecombi¬neerd met een stukje stokbrood of een aardappeltje. In ieder geval worden de maaltijden ruimschoot overgoten met alcohol of wordt er na de maaltijd nog een stevig afzakkertje genuttigd. Alcohol werkt bloedsui¬ker verlagend, waar¬door extra glucose nodig is om dit aan te vullen. Deze glucose wordt dus niet aangewend om de uitgeputte voorraad aan glycogeen in de spieren aan te vullen. Door de dagelijkse extra grote portie spierarbeid op ski’s raken de glycogeen¬voor¬raden na enkele dagen leeg en worden de eerste brekebe-nen door de bananen¬bran¬cards naar het dal gegleden.

Voorkomen, beter dan genezen

Zorg dus tijdens de wintersportvakanties voor voldoende nachtrust en vooral voor een groot ontbijt met yoghurt of 3-4 boterhammen en een eitje en bij de andere maaltijden voor deze speciale gelegenheid ook wat aardappelen, rijst of pasta om de energievoorraad in de spieren op peil te houden. Drink niet overmatig veel alcohol en ga nooit ongeoe¬fend de berg op. Als je optimaal wilt genieten van deze sport sla dan nooit het ontbijt en lunch over, want deze maaltijden geven energie om veilig weer beneden te komen. De avondmaaltijd hoeft dan niet groot te zijn, belangrijker is dan juist om lekker vroeg naar bed te gaan om de volgende ochtend weer fit op de latten te staan met de toet in de zon.


<< TERUG PRINT >>