Bon Appetit
lekker & gezond eten

Voedselbanken

Hoe is het mogelijk, dat in een rijk land als Nederland meer dan 1.000.000 mensen onder de armoedegrens leven? De voedselbanken helpen de allerarmsten door hen tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om de zelfredzaamheid van de klanten te vergroten, werkt Voedselbank Nederland samen met lokale organisaties. Voedselhulp is in principe tijdelijk.

Volgens het CBS is de armoede in Nederland in 2013 ongekend toegenomen. Dit ligt precies in lijn met wat de lokale voedselbanken zien. Het aantal huishoudens dat een beroep doet op noodhulp, is in 1 jaar met 30% gestegen.

Om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen zijn de voedselbanken in gesprek met levensmiddelenfabrikanten, winkelketens, de agrarische sector en de horeca. Het streven is om minder etenswaren te verspillen en te zoeken naar een structurele oplossing, goed voor de Voedselbank en het milieu. Het kan nog wel 2-3 jaar duren voordat een constante aanvoer van voldoende goede voeding gerealiseerd is.

Nieuwe armen

De uitdrukking 'nieuwe rijken' is bekender dan 'nieuwe armen'. Toch kan iedereen door pech en onvoorziene omstandigheden in zo'n lastig pakket terechtkomen. Sinds september 2014 zijn weer 6 nieuwe vestigingen toegevoegd, waardoor er nu 157 zijn. Inmiddels krijgen 35.000 huishoudens wekelijks een pakket. Bij veel vestigingen zijn wachtlijsten. Onder de nieuwe aanmeldingen bevinden zich opvallend veel ZZP'ers, MKB'ers zoals winkeliers en gedupeerden van echtscheiding.

Ingewikkeld distributiesysteem

Het distributieproces is gecompliceerd, omdat de aanvoer niet constant is. De voedselveiligheid vereist grote aandacht door de diversiteit van vers-, gekoelde-, en diepvries producten. Niet elke voedselbank heeft koel- of diepvriescapaciteit. Voor de pakketsamenstelling is de gezinssamenstelling van groot belang, want huishoudens met 1 of 2 personen krijgen een ander pakket dan grotere gezinnen.

Er zijn 8 regionale distributiecentra met 475 uitgifte punten. Het streven is om steeds 20 producten voor een halve week te verpakken, waarbij de Schijf van Vijf als basis geldt.

Snelst groeiende bank van Nederland

Voedselbanken Nederland noemt zichzelf gekscherend de snelst groeiende bank van Nederland. Sinds de oprichting van de eerste voedselbank in 2002 in Rotterdam, is de organisatie enorm gegroeid. Ruim 8300 vrijwilligers zijn wekelijks hard bezig om 85.000 monden te voeden!

De Voedselbank Stichting Buren Leidschendam-Voorburg

De Voedselbank Stichting Buren is voortgekomen uit een fusie tussen de Voedselbank en Stichting Buren in Leidschendam-Voorburg. De stichting ontvangt geen subsidie. Zonder voedsel en financiƫle middelen kan geen hulp geboden worden. Grote terugkerende kostenposten zijn onder andere transportmiddelen, energie, afvalverwerking, onderhoud en vervanging van apparatuur.

Ziet u als particulier of als bedrijf mogelijkheden om de Voedselbank te steunen met geld, levensmiddelen en/of andere goederen, neem dan contact op via telefoonnummer 0612721065 of per mail naar info@stichtingburen.nl

Voedsel afgeven kan op dinsdag en woensdag van 9.00 - 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 - 11.00 uur aan de Van Alphenstraat 63 L. 2274 NC Voorburg.


<< TERUG PRINT >>