Bon Appetit
lekker & gezond eten

Kindergebitjes weer meer gaatjes

Sinds de tandarts uit het basispakket is weg bezuinigd, hebben kindergebitjes weer meer gaatjes. Ouders nemen hun kinderen niet meer standaard mee naar hun eigen halfjaarlijkse controles, de schooltandarts is afgeschaft net als het schoolzwemmen. De regering legt nu nog meer dan voorheen de verantwoordelijkheid bij de ouders. Er zijn echter ouders die bijzondere ideeën hebben over hoe een gaatje in het gebit van hun kind is gekomen. Hieronder enkele feiten en fabels →De kindertandarts geeft antwoord.

Mijn kind heeft een gaatje, maar zijn vader heeft ook een slecht gebit.
"Gaatjes in tanden en kiezen worden in eerste instantie veroorzaakt door de frequentie van eten en drinken, in combinatie met de dagelijkse verzorging van het gebit. Het is dus niet zo dat het krijgen van meer of minder gaatjes erfelijk bepaald is. Eet- en drinkgewoonten en poetsgewoonten binnen een gezin zijn wel overdraagbaar."

We snoepen helemaal niet en toch heeft mijn kind gaatjes. Hoe kan dit?
"Niet alleen van snoep en koek krijgen kinderen gaatjes. In bijna alle levensmiddelen zitten suikers en zuren. Deze veroorzaken de afbraak van het tandglazuur. Als het gebit tussen de eet- en drinkmomenten genoeg tijd krijgt om te herstellen zullen er geen gaatjes komen. Als kinderen heel vaak (vaker dan 6-7 keer per dag) of heel erg langzaam eten, zijn er voortdurend suikers en zuren in de mond en krijgt het gebit onvoldoende mogelijkheid om te herstellen en komen er sneller gaatjes."

Moeten gaatjes in het melkgebit wel gevuld worden? Ze worden toch gewisseld?
"Melktanden gaan wisselen rond de leeftijd van 6-7 jaar, melkkiezen wisselen pas als het kind rond 10-11 jaar is. Een onbehandeld gaatje in het melkgebit blijft dus lang zitten en kan behoorlijk pijn doen. Ook kan hierdoor een ontsteking aan de tand of kies ontstaan, die de blijvende kies die er onder zit kan beschadigen."


<< TERUG PRINT >>