Bon Appetit
lekker & gezond eten

Overgewicht en darmproblemen

Word je dik van darmproblemen of hebben dikke mensen meer darmproblemen?

Wat was er eerder de kip of het ei? Interessante onderzoeken hebben aangetoond dat de poep van dikke muizen anders van samenstelling is dan die van dunne muizen. Geef je deze dikke muis de darminhoud van de dunne muis, dan valt hij af en andersom. Zou dit razend interessante fenomeen misschien de oplossing kunnen zijn voor obesitas?

Techniek staat voor niks

De techniek gaat razend snel vooruit, hierdoor komen er steeds nieuwe mogelijkheden tot het analyseren van ontlasting en dus diagnosticeren. Sinds kort hoeven bacteriën niet meer gekweekt te worden in een laboratorium, maar kan d.m.v. nieuwe technieken een DNA-analyse van erfelijk materiaal meer informatie en inzicht verschaffen over de invloed van bacteriën op het menselijk lichaam. Dit is voor mensen met darmziekten heel goed nieuws.

Overgewicht en darmklachten

Veel mensen met overgewicht hebben darmproblemen. De darmen moeten veel overtollige voedsel transporteren en verstouwen. Niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van dit voedsel speelt een rol.

Te veel suikers gaan in de darm gisten en veroorzaken veel gerommel en gasvorming. Darmen verdragen heel goed vet en slaan op tilt van zoetigheid. Darmen houden van regelmaat. Mensen die met een zekere regelmaat aan de lijn doen en dagen lang kunnen vasten om daarna weer veel te veel te eten verstoren hun darmritme. Darmen hebben goed voedsel nodig om in conditie te blijven.

Buikvet

Buikvet is niet alleen niet mooi en lastig met het strikken van schoenveters, het belemmert ook de darmwerking doordat er te weinig ruimte is om goed te bewegen. Buikvet levert ook ongevraagd nieuwe ontstekingsmechanismen, die een rol spelen bij het ontstaan van darminfecties. Obesen ontwikkelen een andere darmflora. Zuren ontstaan door te veel ziekmakende bacteriën die zoet eten en zuur poepen, enzymen worden gedood, waardoor het bacterieel evenwicht verder verstoord wordt en de immuniteit in gevaar komt.

Honger de ziekmakers uit

Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Ziekmakers zijn dol op zoet, dus als je alle suikers uit je voeding weg laat, niet snoept tussen de maaltijden en iets meer eiwit en vet bij de hoofdmaaltijden eet kun je binnen een paar weken van je darmklachten af zijn. Wel is het handig om tegelijkertijd wat extra goede bacteriën er bij te slikken in de vorm van probiotica. Als je hier meer van wilt weten bel je voor een afspraak met een van de Bon Appétit diëtisten (070-3176086).


<< TERUG PRINT >>