Bon Appetit
lekker & gezond eten

Mijn Valentijn

Sinds enkele jaren is ook het nuchtere Nederland ten prooi gevallen aan het commerciële Valentijn gedoe. Het is een goed bedoelde, maar zinloze handel in hartvormige kaartjes, rode rozen, SMS'jes en andere hartverscheurende uitingen van genegenheid aan hen die het nog niet weten dat zij jouw Valentijn zijn.

Valentijndiner

Het kopen van een kaartje of bloemetje is simpel en getuigt niet van een grote investering. Zou het niet veel leuker zijn om op 14 februari een Valentijndiner op te tuigen vol met liefde bereide blij makende gerechten? Samen aan tafel, verzet de zinnen. Het is niet voor niets dat koningen en diplomaten vriendschapsbanketten aangrijpen om de stemming van de ander te verbeteren, zakenlieden even samen een vorkje prikken en geliefden elkaar diep in de ogen kijken bij kaarslicht over hun bordje oesters heen en tot slot samen genieten van een gedeeld torteltoetje met 2 lepeltjes.

Hartverwarmend effect

Het is niet alleen de wijn die wonderen doet, het is ook het hartverwarmende diner dat het maag-darmkanaal van de mensen goed doet. Het begint al met de oogstrelend mooie tafel, dan de met zorg bereide kostelijke amuse, het filmende mondgevoel van het voortje en het keel-strelende fluwelige soepje, daarna de prikkelende combinatie van kruiden, een zuurtje naast het zoet in de saus bij het hoofdgerecht. Bij het frisse nagerecht werkt de licht tintelende wijn zinnenprikkelend. Zo'n diner kan niet anders dan vriendschap, voorspoed, vrede en geluk brengen.

Kwaliteit vs kwantiteit

Zo'n goed bedoeld verleidelijk of strategisch etentje houdt ook een risico in. Als de ingrediënten van slechte kwaliteit zijn voelt de ander zich beduveld. Serveer dus nooit draadjes vlees of een taaie biefstuk, Mozzarella bolletjes zo taai als tennisballen, doorgestoofde groente zonder kleur, geur en smaak. Ook heel vervelend is de tot pap gegaarde pasta en het drama is compleet met een sausje uit een potje. Neem dus liever minder van goede kwaliteit dan veel slechte ingrediënten, anders loop je de kans dat jouw Valentijn, cliënt of tegenpartij nooit weer terug komt.

Valentijn als Vriendschapsdag

Vind je het te eng om jouw beoogde lief alleen uit te nodigen, dan is er altijd nog de vriendenclub. Wat is er niet leuker en lekkerder dan samen met vrienden te eten. Alle vormen komen hiervoor in aanmerking van picknick, tot Bourgondisch met Jan Steenachtige taferelen, tot samen chic aan tafel. Iedereen kan een eigen hartverwarmend gerecht aanleveren, wedden dat het een spectaculaire maaltijd wordt? Voorwaarde is, dat alles mag, als het maar met liefde is klaar gemaakt. Je ziet en hoort onmiddellijk of een gerecht met hart en ziel bereid is. Een ding is zeker, aan gesprekstof heb je zo'n avond geen gebrek, aan calorieën overigens meestal ook niet, maar zoals Rudolph van Veen zo mooi verwoord, 'sociale calorieën' moeten echt wel zo af en toe kunnen. Bon Appétit!


<< TERUG PRINT >>