Bon Appetit
lekker & gezond eten

(Paas)eieren, jippie, ze mogen weer!

Het heeft lang geduurd, maar na 40 jaar doctrine dat eieren bloedcholesterol verhogend zouden zijn, mogen ze weer.

Generaties lang is door gezondheidsdominees gepreekt, dat het eten van eieren slecht is voor hart en bloedvaten. Het waren nota bene Nederlandse onderzoekers die deze boodschap in de jaren zeventig de wereld instuurden en ons allemaal doodsbang maakten voor eieren. De Hartstichting deed hier naar hartenlust aan mee. Het eten van meer dan 2-3 eieren per week zou leiden tot ernstige hart- en vaatziekten vanwege de cholesterol dat in het eigeel zit. Dit is inderdaad voor zo’n klein bolletje hoog.

Cholesterol is geen ernstig gif, zoals lang gedacht werd. Het is een broodnodige vetachtige stof voor alle lichaamscellen. Het bijzondere aan cholesterol is dat het lichaam zelf bepaalt hoeveel er van nodig is en dat dit dus niet af hangt van wat je eet. Eet je te weinig dan maakt de lever zelf meer aan en als je ruimschoots aanbiedt maakt het lichaam zelf minder. Zonder cholesterol kun je niet, dan ga je dood. De grap is dat nu blijkt dat je van te veel cholesterol niet dood gaat. Dit is heel goed nieuws voor mensen met een erfelijk hoog cholesterol gehalte.

Gelukkig voor de eierboeren, maar vooral ook voor de consument is dit oude koek gebleken en is het wetenschappelijk volkomen achterhaald. Er komen steeds meer aanwijzingen dat de cholesterol uit eieren helemaal geen kwaad kan. Die nieuwe kennis is een onderdeel van de veranderende kijk op alle vetstoffen uit ons eten. Lange tijd gold vet als dé grote boosdoener, nu komt er steeds meer nieuws naar buiten over juist het nut van vet en dat we van bepaalde vetten zelfs te weinig binnen krijgen en van andere te veel. Tja, wat nu?

Heerlijk, het paaseitje mag weer en je hoeft je niet eens schuldig te voelen als je er dan 2 van neemt. Eieren zijn lekker, veelzijdig, vanaf nu weer gezond en vooral voedzaam. Een Engels ontbijt met een paar gebakken eieren staat garant voor een verzadiging van minstens 5-6 uur, een late lunch. Nog leuker is te weten dat eieren verhoudingsgewijs weinig calorieën bevatten en bovendien zeer nuttige stoffen, zoals antioxidanten, vitaminen en choline, een onmisbaar stof voor de bouw en functie van de hersenen bevatten. Word je er nog slimmer van ook!

Kortom. Eieren zijn volledig gerehabiliteerd door de wetenschap. Ze passen prima in een dieet met weinig koolhydraten en het zijn door hun aminozuren samenstelling uitstekende vleesvervangers.


<< TERUG PRINT >>