Bon Appetit
lekker & gezond eten

Donker en koud is mijn behoud

In mijn blijde jeugdjaren kwamen de K&K producten op de markt. Niet alleen verschenen er allerlei nieuwe producten, het bracht ook een heel nieuw jargon mee. Nieuwe woorden, reclame kreten en instructies werden uitgevonden. Een van die kreten was: ’Voor gebruik schudden’ een andere was: ‘Donker en koud is mijn behoud’ of wel gewoon in de ijskast. Dat zeg je nu zo gemakkelijk, maar vele van ons hadden nog niet zo’n koelmachine in huis.

Kelder

Wel had bijna iedereen een kelder, die nu niet meer in de moderne huizen te vinden is. Ik zou absoluut een goede kelder onder mijn droomhuis willen. Mijn grootmoeder had een enorme kelder waar ze eieren, maar ook groenten in weckflessen, zelf gemaakte limonades en potjes jam bewaarde. Het zijn niet alleen nostalgische herinneringen, het is doodzonde dat deze ruimte niet meer bestaat, terwijl het m.i. een relatief grote, goedkope geklimatiseerde ruimte betreft. De kelder ligt van oorsprong onder de grond (souterrain), waardoor er meestal een vrijwel constante temperatuur heerst. 's Zomers is het relatief koel en wordt een kelder vooral gebruikt voor de opslag van voedsel of goederen. ’s Winters viest het er zelden, zeker als hij goed geïsoleerd is.

Wijnkelder

Steeds meer mensen raken de laatste jaren geïnteresseerd in wijn, maar een wijnkelder heb je niet zo maar aangelegd onder je huis. In de wijnkelder van het wijnhuis wordt de jonge wijn net als bier gelagerd (bewaard) om zich te ontwikkelen. Voor de optimale ontwikkeling van wijn moet de ruimte koel en donker zijn en een luchtvochtigheidsgraad van 70% en een constante temperatuur van 11°C. De kreet donker en koud is zo wel op zuivel als op wijn van toepassing.


<< TERUG PRINT >>