Bon Appetit
lekker & gezond eten

Ascetisch monnikenleven vol eetgenot

In religieuze zin is het ascetich leven het streven naar beheersing of onderdrukking van natuurlijke behoeften om tot een vorm van reinheid te komen. Vasten en seksuele onthouding zijn in die zin vormen van ascese. Het doel van een ascetische levenshouding kan een vorm van boetedoening zijn, zichzelf offeren aan een godheid, een middel tot discipline voor het geestelijk leven, het verkrijgen van bovennatuurlijke krachten of het verwerven van verdienste voor het hiernamaals.

Van boeddhistische monniken zou je dus veronderstellen, dat zij karig eten, zich onthouden van allerlei genotmiddelen. Niets lijkt minder waar, zeker niet wat het eten betreft. Zij krijgen veel van hun eten aangeboden door godvrezende landgenoten en mogen dit niet weigeren. Hierdoor heeft ongeveer 50% van de boeddhistische monniken in Thailand obesitas en leidt dit tot gezondheidsproblemen. Ca. 10% lijdt aan DMII, 23% heeft hoge bloeddruk en 42% te hoog cholesterol. Dit kost de Thaise regering, die de medische kosten van de monniken voor zijn rekening neemt, handenvol geld. In 2012 ging het om een bedrag van ruim €7,7 miljoen.

Onderzoeksleider dr. Jongjit Angkatavanich, gezondheids- en voedingsexpert aan de Chulalongkorn University, wijst vet- en suikerrijk eten aan als de grote boosdoener. Daarom ontwikkelde dr. Jongjit een programma waaraan inmiddels 1 tempelschool en 4 tempels meedoen. In het programma krijgen de monniken voorlichting over gezond eten, kookles met de nadruk op eten dat rijk is aan vezels, eiwitten en calcium, en bewegingsadviezen. De eerste resultaten zijn bemoedigend; na 8 weken zijn de monniken gemiddeld al 1 kilo afgevallen, 1,4 cm buikomvang kwijtgeraakt en zijn hun cholesterolniveaus gedaald. Het zou mooi zijn als de monniken later hun kennis doorgeven aan hun omgeving.


<< TERUG PRINT >>