Bon Appetit
lekker & gezond eten

Vastenperiode anno NU zo gek nog niet

Vasten betekent je geheel of gedeeltelijk onthouden van eten, drinken en zinnelijke lusten zoals roken en sex voor een bepaalde periode. De meeste mensen denken bij vasten aan religieus vasten. De beweegredenen om te vasten kunnen heel verschillend zijn. Het kan een middel zijn tot reflectie, bezinning tijdens rouw. Het kan ook gebruikt worden als dwangmiddel in de vorm van hongerstaking Vasten op medisch voorschrift kan of als reinigingsmiddel in de natuurgeneeskunde

Religieus vasten

Meerdere religies kennen een bepaalde vastenperiode. Zowel het jodendom, christendom, islam, bahá'í-geloof, hindoeïsme als boeddhisme kennen vastenrituelen. Op Jom Kipoer / Grote Verzoendag wordt door iedere Jood gevast, waarmee God om vergeving wordt gevraagd. In het christendom is de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen. Islamieten kennen de Ramadan. De vastenperiode voor de bahá'ís is altijd van 2 - 21 maart,. Het zijn de laatste 19 dagen voor het begin van het nieuwe lente.

Gezondheidsvasten

Voor het lichaam en geest is vasten heel nuttig en je hebt er niet alleen maar een religieuze reden voor nodig. Het pre-operatief grondig schoonmaken van de darmen is zo'n voorbeeld. In de darmen leven heel veel ziekmakende bacteriën, waardoor na de operatie complicaties veroorzaakt kunnen worden. Het is dan ook voor de operatie goed om het bacterieel evenwicht tussen ziekmakende en 'gezondhoudende' bacteriën (immunogenen) in acht te nemen. Ziekmakers eten zoet, waardoor ze zich razend snel vermeerderen. Dus is het motto deze pre-operatief uit te hongeren.

Bewustwording

Het tijdelijk afzien van de overvloed en soms weerzinwekkende luxe brengt rust in je spijsverteringsstelsel en organen. Je kunt oude eetpatronen doorbreken. Je wordt je dan vaak pijnlijk bewust van slechte gewoonten. Je mentale helderheid vergroot, je denkt en oordeelt zuiverder. Grote schoonmaak leidt tot meer energie.

Februari vastenmaand

Misschien zou het zo gek nog niet zijn om februari tot vastenmaand uit te roepen na al die overdaad aan kilo’s kruidnootjes, pepernoten, chocoladeletters, banketstaven, kerstkransjes, appelflappen, oliebollen, warme chocolademelk, glühwein en carnavalsworsten en bier! Dat wordt afkicken. Wat te denken van 28 dagen geen social media?? Wellicht schrik dan je dan pas echt van het verslavende effect hiervan. Veel succes.


<< TERUG PRINT >>