Bon Appetit
lekker & gezond eten

Wintersport

Tijdens de wintersport heeft bijna niemand te klagen over het eten en drinken. Na een goed ontbijt rond de klok van tien rustig naar boven, vervolgens een paar afdalingen, lekker kopje koffie met taart of een goede lunch met een warme hap of brood . Tegen de vieren wordt het koud op de pistes en is een warme kop chocolademelk met eventueel taart of chocolade broodje een welkom opwarmertje voor de afdaling naar het dorp, naar de après ski of gewoon een borrel thuis met aansluitend de warme prak en vroeg naar bed.

Warme lunch

Het is heel leuk om te zien wat er tussen de middag gebeurt. Alle Fransen, Zwitsers, Italianen en ook veel Duitsers gaan uitgebreid voor een warme lunch met het hele gezin aan tafel. Zo niet de Nederlanders, die blijven met een zakje brood op het terras zitten en bestellen eventueel een kopje thee of chocolade melk voor de kinderen. Nee wij willen niet eten, dat zijn we niet gewend, dat vinden we gek en bovendien denken we dat wij het enige volk zijn die het goed doen. Al de maffe buitenlanders eten veel te zwaar daar boven in de bergen, daar wordt je moe en lui van. Niets is minder waar. WIJ zijn de enige gekken die er niets van begrijpen. Zij doen het juist heel goed, door veel koolhydraten te eten op het hoogte punt van de dag, als deze nodig zijn om zonder kleerscheuren de rest van de middag door te komen. Dus schuif zonder gêne aan en eet een overheerlijk bord spaghetti met veel pasta en weinig vette saus.

Botbreuken

Toch kunnen botbreuken later in de week te maken hebben met eten. Het zeker niet te maken met een tekort aan eten, maar wel met de samenstelling en de hoeveelheden alcohol. Om voldoende energie te hebben voor plotselinge 'zware' spierarbeid zijn veel koolhydraten nodig. Getrainde sporters weten dit als geen ander, zij eten een paar dagen voor een grote wedstrijd borden vol macaroni en boterhammen. Hierdoor 'stapelen' zij als het ware koolhydraten op in de lever en de spieren. Normaal gesproken hebben ongetrainden een voorraad aan glycogeen (menselijk zetmeel) in voorraad. Door de 'tapering-off' methode is het mogelijk om dit te verhogen tot 700-800 gram. Dit is een leuke voorraad voor een dagtocht met enkele zwarte pistes.

Alcohol

Wat gebeurt er in die gezellige wintersport oorden? 's Avonds komen er grote stukken vlees op het bord, of gerechten met vooral veel kaas zoals kaasfondue of raclette welk gecombineerd worden met een stukje stokbroodje of een aardappeltje. In ieder geval worden de maaltijden ruimschoots overgoten met alcohol of wordt er na de maaltijd nog een stevige af zakker genuttigd. Alcohol werkt bloedsuiker verlagend, waardoor extra glucose nodig is om dit aan te vullen. Deze glucose wordt dus niet aangewend om de uitgeputte voorraad aan glycogeen in de spieren aan te vullen. Door de dagelijkse extra grote portie spierarbeid op ski’s raken de glycogeen voorraden na enkele dagen leeg en worden de eerste brekebenen door de bananenbrancards naar het dal gegleden.

Voorkomen, beter dan genezen

Zorg dus tijdens de wintersportvakanties voor voldoende rust en vooral voor voldoende brood, aardappelen, pasta of rijst om de energievoorraad in de spieren op peil te houden. Drink niet overmatig veel alcohol en ga nooit ongeoefend de berg op. Als je optimaal wilt genieten van deze sport, eet dan gedurende enkele dagen voor de vakantie eens een extra aardappeltje of zetmeelgerecht. Sla nooit het ontbijt en lunch over, want juist deze boterhammen komen later op de middag goed van pas.

De avondmaaltijd hoeft dan niet groot te zijn en je kunt lekker vroeg naar bed om de volgende ochtend weer energie op te doen in de vorm van een stevig ontbijt.


<< TERUG PRINT >>