Volle zuivel producten beter voor gewicht dan magere

Eindelijk gerechtigheid! In maart 2015 is een overzicht van wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad European Journal of Nutrition. Je weet niet half hoe vaak ik de volle Griekse of halfvolle Biogarde yoghurt heb moeten verdedigen. Waarom ik als diëtist volvette kaas voorschreef i.p.v 20+? Heel simpel, omdat het veel lekkerder is en omdat het meer verzadigd en je er dus minder van nodig hebt. Per saldo krijg je minder calorieën binnen.

Vetfobie

Jaren lang is er gekweekt aan een vetfobie. Collega's en dokters verbanden de vetten uit de zuivel als een ernstige ziekte. Horden mensen aten harde nare magere yoghurt en belegden hun brood met schoenzolen kaas. Iedereen deed klakkeloos mee, omdat de reclame predikte dat vet fout en vies was.

Zelf gemaakt vet

Het bijzondere wil nu dat na jaren van onderzoek er geen verband gevonden is tussen overgewicht, gewichtsverlies of risicofactoren voor welvaart-ziekten en zuivelvetten. Of wel het is niet het vet dat je eet dat gevaarlijk is, maar de niet gebruikte glucose, die in jouw eigen lever wordt omgezet in vet. Het vet dat je dus zelf maakt!

Zuivelparadox

Wetenschappers rollebollen over elkaar heen als het gaat om meer of minder calorieën en meer of minder vet. Hoe kan meer vet leiden tot minder obesitas? De hypothese is nu dat vetten een rol spelen in de genetische en hormonale aspecten en hier weten we nu nog te weinig van om een advies op te bouwen. Wat we al weten is dat het helpt.

Hoe meer woorden, hoe meer wantrouwen

Voor mij is het in ieder geval duidelijk, dat we meer aandacht moeten schenken aan gewoon echt eten en minder ons oor moeten laten hangen naar prachtige reclameslogans. Hoe meer informatie er op de pakken staat, hoe groter mijn wantrouwen. Op aardappelen en verse groente staat gelukkig niks te lezen. Het doet mij denken aan de sausjes en korstjes die slechte stukken vlees moeten maskeren.

Overdaad schaadt

Tegelijkertijd is het natuurlijk ook weer niet zo dat je nu ongelimiteerd dikke lagen roomboter moet smeren en kilo's volle kwark en kaas kunt verorberen en dan verwonderd zijn dat je aankomt. De input moet hoe dan ook in overeenstemming zijn met de output. Als je meer eet dan je kunt verbranden heb je een probleem! Eten moet lekker zijn, maar overdaad schaadt.


<< GA TERUG